Styrelsens månadsbrev maj

Efter föreningens styrelsemöte den 21 maj kan vi dela med oss av följande:
 • Årsstämma den 27 juni
  Stämman har nu slutligen bokats om till  torsdagen den 27 juni kl. 19.00, i Åbyskolan.
  Kallelsen delas ut två veckor före stämman. Till kallelsen finns bl.a. en dagordning, och där ser du alla de punkter och ev. förslag som vi ska rösta om. Det mesta är sådant som vi ”bara måste göra” för att föreningen ska kunna avsluta verksamhetsåret 2023 – men också kunna påbörja verksamhetsåret 2024, t.ex. med en nyvald styrelse.

Som bilaga till kallelsen finns även detta år ett förslag från styrelsen om justeringar av våra stadgar, som vi tog upp förra året. Det krävs nämligen beslut vid två stämmor  för att kunna klubba igenom ändrade stadgar. Du får också valberedningens förslag på nya styrelsemedlemmar som bilaga till kallelsen.

Två veckor före stämman läggs årsredovisningen och revisorsberättelsen upp här på hemsidan, under fliken Föreningen.

 • Om föreningens kostnader 2023
  I arbetet med bokslutet och stämman har vi styrelsen gått igenom utkastet till årsredovisningen, som just nu granskas av föreningens revisor på KPMG.

Vi kan konstatera att våra juridiska kostnader är fortsatt höga, och också har ökat något jämfört med 2022. Som ytterst ansvarig för föreningen är styrelsen skyldig att hantera olika juridiska ärenden, som t.ex. olovliga andrahandsuthyrningar eller obetalda årsavgifter och hyror, och tyvärr är juridiska processer mycket kostsamma att driva. När vi ber vår förvaltare SBC att skicka en rättelseanmaning kostar det tusenlappar, och en uppsägning och ev. avhysning (vräkning) kostar ännu mer.

Här kan man som medlem verkligen bidra till låga kostnader genom att alltid betala sin månadsavgift i tid och att ansöka om tillstånd ifall man har behov av att hyra ut lägenheten i andra hand. Även andra störningar och ”förstörningar” kostar stora summor att hantera eller åtgärda. Att vara rädd om föreningen och fastigheten sparar alltså pengar, och en skötsam medlem kostar inga pengar alls.

Om kostnaderna fortsätter att öka finns det en risk att vi blir tvungna att höja månadsavgiften mer än vad som egentligen skulle behövas. Självklart ska du som upptäcker fel eller vill rapportera problem alltid höra av dig till SBC för felanmälan eller om du vill ge tips om olovlig andrahandsuthyrning, även om det innebär en kostnad för föreningen. Men ju mer vi tar hand om den dess bättre är det.

 • Föreningen byter försäkringsbolag
  Från och med den 1 juni är föreningen försäkrad genom Folksam, istället för Trygg Hansa. Hos Folksam har vi kunnat tecknat en både bättre och billigare fastighetsförsäkring, som har tagits fram av branschorganisationen Bostadsrätterna, där föreningen är medlem.

     Föreningen byter försäkringsbolag.

Men precis som tidigare behöver vi som är medlemmar ha en egen försäkring för bostadsrätt. Föreningen har inte något kollektivt bostadsrättstillägg. Du kan teckna hemförsäkring och bostadsrättstillägg med vilket försäkringsbolag du vill, men det är mycket viktigt att du har både ock, för din egen skull, t.ex. om du drabbas av en vattenskada eller brand.
Läs gärna mer på exempelvis Konsumenternas hemsida: Försäkring för bostadsrätt – Behövs det? | Konsumenternas.

 • Grill- och utesäsongen är här
  Nu är äntligen våren och den härliga utesäsongen här. Många njuter av att kunna vara ute på gårdarna och t.ex. grilla . Här är några saker att tänka på och visa hänsyn kring när man är utomhus:
Använd grillkol istället för kottar och pinnar!

Grilla inte med kottar och pinnar. Det bildas mycket rök då, som kan vara väldigt störande för dem som bor intill. Använd grillkol eller briketter.
Lämna inte heller grillen utan uppsikt, och ta med vatten ut för att släcka den sedan. Respektera eldningsförbud i torrt väder.

Plocka undan efter dig. Ta in leksaker, grillpåsar, tändvätska och egna grilla osv. Det ser trevligare ut och underlättar för Etni, som sköter gårdarna, att göra sitt jobb. Kasta skräp i papperskorgen, men matrester i sophusets lucka för matavfall. Använd kompostpåsen till det.

Var rädd om gårdarna och planteringarna, speciellt på de nyrenoverade gårdarna. Gå inte i blomrabatter eller i nyplanterade buskage. Att ersätta bara en pytteliten söndertrampad blomma eller buske kostar flera tusenlappar. Förklara gärna för barnen att spaljéerna inte får användas som klätterställning, och att bänkar och bord inte är hoppredskap för sparkcyklar osv – för både barnens och föreningens skull.

 • Paketboxarna tas bort
  Det har visat sig att paketboxarna som PostNord ställde upp bakom huset på Ringvägen 106-110 inte används särskilt mycket. Kanske finns det helt enkelt tillräckligt många i området? PostNord kommer därför att ta bort dem inom kort.

Tips: Vill du vara säker på att inte missa aktuell information från styrelsen? Lägg in din e-postadress i vår förvaltare SBC:s kundportal, så får du ett mail när vi publicerar nyheter på hemsidan. Följ länken här: SBC Hemma – kundportalen som förenklar för din brf.

Nästa styrelsemöte blir den 18 juni.

/Styrelsen

   

Nu blommar löken… Vackra tulpaner på Ringvägen 106-110 i full blom.