För mäklare

Brf Ringen bildades 2007 och är en äkta förening. Fastigheten är belägen i området Åby i Västerhaninge, med närhet till grönområden, idrottsplats med utegym, fin lekpark och promenadstråk, skolor och förskolor samt endast 500 meter från Västerhaninge centrum och pendeltågstation.​ Husen omgärdar den nordöstra delen av Åbyparken och sträcker sig från Ringvägen 72 till 142.

Här trivs nog de bäst som värdesätter god grannsämja och ordning, trygghet, engagemang och som själva vill bidra till en lugn och trevlig förening. Bland medlemmar och hyresgäster finns unga, ensamstående, barnfamiljer samt yrkesverksamma i olika åldrar och pensionärer.

Föreningen förvaltas av Nabo, som hanterar både den ekonomisk och teknisk förvaltning, samt fastighetsskötsel. Från 1 juli förvaltas dock föreningen av SBC.

Renoveringar nu och då
Husen renoverades 2004 av Akelius med bl.a. byte av avloppsstammar och el, renovering av fasader, yttertak samt balkonger, och balkongerna fick även en översyn för några år sedan. ​Renovering av badrum och stambyte utfördes år 2003-2004.​

Under 2019 fick samtliga portar nya entrédörrar, och dörrarna i källargångarna byttes ut till inbrotts- och brandsäkra dörrar. Samtliga trapphus målades om våren 2022 och entréerna har fått en unik och tidstypisk dekor.

Sedan 2021 har föreningen ett nytt och modernt ventilationssystem, som ger medlemmarna möjlighet att själva anpassa flödet efter behov.  Även värmedistributionen har setts över och alla element har försetts med nya ventiler. I samband med det filtrerades vattnet i systemet. Även i föreningens undercentraler har förbättringsarbeten gjorts.

Stamspolning skedde senast hösten 2021, liksom spolning av balkongräcken och balkonggolv.

Föreningen har nyligen rustat upp gården på Ringvägen 72-82, som bland annat har fått nya grillplatser, nya entrépartier, nya buskar och låga träd samt extra belysning och sittplatser. Under maj-juni renoveras även gården på Ringvägen 106-110 efter samma grunddesign.

Lägenhetsbeståndet
Fastigheten består av 313 lägenheter, varav 39 är hyresrätter, som är fördelade på:

  • 37 st 1 rum kök, badrum/dusch
  • 12 st 1 rum kokvrå, bad/dusch
  • 140 st 2 rum kök, badrum/dusch
  • 98 st 3 rum kök, badrum/dusch
  • 14 st 4 rum kök, badrum/dusch

Tvättstugor
Inom föreningen finns det sex tvättstugor fördelade på fyra platser på området. Tre grovtvättmaskiner finns också i anslutning till tvättstugorna. Föreningens medlemmar kan även boka tvättider via hemsida eller en app i mobilen.

Parkering, förråd
Föreningen har 199 parkeringsplatser för uthyrning varav 82 är varmgarage. Kötiden för en p-plats är cirka 0-6 månader, men variera med in- och utflyttningstakten i resp. område. Det finns också ett mindre antal förråd för uthyrning. Föreningen planerar även att göra om de före detta sopnedkasthusen till cykel- och barnvagnsförråd att hyra.

Avtal och tjänster som ingår
Föreningen har gruppavtal med Tele2 för teve, som ingår i månadsavgiften. Även elen är centralt upphandlad. Den mäts individuellt och debiteras i samband med månadsavgiften. Föreningen har också ett fördelaktigt gruppavtal för bredband med Bahnhof, som debiteras i samband med månadsavgiften. Kostnaden är 85 kr per månad, och hastigheten är 1000/1000 Mbit/s.  Som nyinflyttad medlem behöver man alltså inte teckna egna avtal för teve, el eller bredband, men man får själv skaffa ev. trådlös router, digitalbox osv. om man vill ha det.

Föreningen har inget kollektivt bostadsrättstillägg, utan medlemmar måste teckna egen tilläggsförsäkring för bostadsrätt.

Ekonomi i övrigt
Föreningens ekonomi är god och ger utrymme för större kommande underhåll. Månadsavgiften höjdes 2023 med 5 %, och en ny höjning kan bli aktuell under 2024.

SBC ny förvaltare från 1 juli.

Kontakta vår förvaltare för mer information
Brf Ringen förvaltas av Nabo fram till 30 juni. Från 1 juli är det SBC som förvaltar föreningen, som också tillhandahåller mäklarbild osv. via Mäklarservice – för mäklare i SBC-förening | SBC.
För övriga frågor kring i samband med lägenhetsförmedling, kontakta alltid förvaltaren.
Styrelsen hanterar inte frågor från mäklare i samband med försäljning eller medlemsansökan.

Medlemskap och introduktion för nya medlemmar
I samband med tillträde ska köparen delta i ett obligatoriskt introduktionsmöte. Först efter att ett introduktionsmöte har bokats in godkänns medlemsansökan. Introduktionen behöver dock inte vara genomförd, utan endast inbokad.

Föreningen godkänner delat medlemskap, ex. 10/90 %. Juridisk person godkänns inte.

För ev. andrahandsuthyrning krävs alltid tillstånd i förväg av styrelsen. Föreningen arbetar aktivt för att motverka olovlig uthyrning.

Länkar till dokument:

Uppdaterad: 29 maj, 2023