Information om vad du kan, får och bör göra i din förening
Som medlem i föreningen har du ansvar för både din egen lägenhet, gemensamma lokaler och ytor och för grannsämjan och trivseln. På den här sidan kan du läsa om de regler som du är skyldig att följa, men också vad du kan få hjälp med och vart du vänder dig med olika frågor.
Gå direkt till:
- Andrahandsuthyrning
- Bredband, el, tv
- Felanmälan, frågor, kontakt
- Förvaltningskontoret
- Kontaktuppgifter och länkar
- Parkering
- Porttelefonen
- Regler, blanketter och instruktioner
- Renovering
- Sopsortering
- Styrelsen och valberedningen
- Störningsfrågor
- Trivselfrågor
- Tvättstugorna
- Ventilationssystemet
Felanmälan, frågor och kontakt
Föreningen förvaltas av företaget Nabo. Det betyder att Nabo tar hand om det dagliga arbetet med felanmälan, frågor och olika problem i våra hus och gemensamma utrymmen. De tar också hand om föreningens ekonomi.
OBS! Från 1 juli är det SBC som förvaltar vår förening. Hemsidan uppdateras med nya kontaktvägar i slutet av juni.
Du ska alltid vända dig till föreningens förvaltare för att anmäla fel i t.ex. tvättstuga, trapphus, värme- och ventilation, om du har fått ohyra osv. Du kan också anmäla störningar, ställa dig i kö för parkeringsplats eller ställa frågor om månadsavgiften, ansökningar och tillstånd samt om våra stadgar och regler osv. Kontakta förvaltaren på följande sätt:
- Felanmälan, fastighetsfrågor m.m. (t o m 30 juni)
E-post: felanmalan@nullnabo.se
Telefon Nabo: 010-288 00 26 kl. 09.00–16.00.
Nabos kundportal. Logga in med Bank-ID.
E-post: avgifthyra@nullnabo.se
Telefon: 010-288 00 27 kl. 09.00–11.30
- OBS! Felanmälan och övriga boendefrågor från 1 juli
SBC Kontakt/boende (webbportal)
SBC Kundtjänst telefon: 0771-722 722, kl. 07.00-21.00.
Störningar och ordningsproblem
Om du har störande grannar eller misstänker att någon hyr ut i andra hand utan tillstånd ska du alltid kontakta förvaltaren. När det gäller störningar bör du alltid först prata med din granne. Förklara hur störningen påverkar dig och fråga om ni kan komma överens om något som fungerar för er båda. Om det inte blir bättre ska du under minst två veckor föra ett schema över störningarna, som du skickar in till förvaltaren. Annars går det inte att komma vidare med problemet och driva t.ex. en rättslig åtgärd som uppsägning.
Störningsschema finns längre ned under Regler, blanketter och instruktioner men det kan också vara en handskriven lista. Skriv datum, klockslag och vad störningen består av.
För akuta störningar och problem, tveka inte att ringa t.ex. polisen på 112.
Fel på tv och bredband, stopp i avlopp m.m.
Du ansvarar själv för det inre i lägenheten som inte påverkar hela fastigheten eller grannarna. Du måste t.ex. själv bekosta arbeten som elektriker, rörmokare, låssmed osv behöver göra i din lägenhet.
Föreningen har gemensamma avtal för tv och bredband, men felanmälan gör du själv här:
Förvaltningskontoret
På föreningens egna förvaltningskontor på Ringvägen 136, kan du få hjälp av förvaltaren med att t.ex. byta ut trasiga inpasseringsbrickor, hämta ansökningsblanketter m.m. och även ställa frågor. Du kan besöka eller ringa dem på telefon 070-274 17 03 på tiderna nedan, men från 1 juli kommer förvaltaren endast bemanna vårt förvaltningskontor en dag i veckan (ej klart vilken dag ännu):
Kontaktuppgifter och länkar
- Bostadsrättslagen
- Haninge kommun
- Hyresgästföreningen
- Nabo felanmälan fastighet m.m. (t o m 30 juni)
- SBC Kontakt/boende (fr o m 1 juli)
0771-722 722 - P-service: 0771-77 11 00. Anmälan av felparkerade fordon på föreningens område.
- SRV Återvinning: Passerkort för inlämning av grovsopor på Rörvägen 23, Jordbro.
- Sopsorteringsguide.
Andrahandsuthyrning och renovering: Fråga alltid om lov först!
Om du vill hyra ut eller låna ut din lägenhet i andra hand måste du ha styrelsens tillstånd, annars riskerar du att bli uppsagd som medlem och tvingas då att sälja lägenheten. Styrelsen arbetar aktivt för att motverka olovliga andrahandsuthyrningar, bland annat genom att göra kontinuerliga kontroller.
För renovering gäller samma sak, att ansöka i förväg. Vissa saker får man göra utan att fråga t.ex. lägga nytt golv, byta köksluckor, ta bort platsbyggda skåp/garderober – men du får inte riva en vägg, byta ut fläkten eller påverka ventilation, ventilationsrör eller element utan godkännande. Du blir skyldig att betala för fel som måste rättas till vid t.ex. ventilationskontroller som görs. Många hantverksarbeten kräver också att du anlitar en fackman, t.ex. behörig rörmokare, elektriker osv. Ta det säkra före det osäkra – skicka in en ansökan till förvaltaren, som kan ta upp det med styrelsen för beslut.
Du hittar ansökningsblanketter för både andrahandsuthyrning och renovering under Regler, blanketter och instruktioner. Skriv under ansökan och skicka in till förvaltaren (inte till styrelsen).
Bredband, el och tv
Föreningen har ett gemensamt avtal för bredband från Bahnhof. Hastigheten är 1000/1000 Mbit/s och du betalar 85 kr per månad i samband med din månadsavgift. Uttaget för bredbandet sitter oftast i hallen och är märkt Ownit (som installerade bredbandet). Om du vill ha trådlöst internet hemma behöver du själv skaffa egen router.
Tv från Tele2 ingår i månadsavgiften.
Vi har även gemensamt avtal för elen, så du ska inte skaffa eget avtal för el. Elräkningen kommer också på avin för månadsavgiften, oh du betalar för det som du förbrukar.
Du bör inte heller teckna något eget avtal för bredband eller tv. Då kan du få problem om föreningen längre fram förändrar sina gruppavtal och byter leverantör.
Se även Felanmälan av bredband och tv.
Parkering
Du kan ställa dig i kö till (eller säga upp) en parkeringsplats eller garage hos förvaltaren, antingen via deras kösystem i portalen eller genom att ringa eller maila. En e-postadress behövs dock för att du ska kunna ta emot erbjudande när en plats blir ledig.
Man kan ha max två platser per hushåll och ett ägarbevis för varje plats krävs. Tänk på att p-plats eller garage inte får hyras ut i andra hand och att föreningen har laglig rätt att säga upp en parkeringsplats utomhus.
Det är parkeringsförbud på våra gårdar. Det betyder att du eller dina besökare får stå max 10 minuter för att lasta i eller ur. Undvik helst att köra bil inne på området, och håll låg hastighet. Det är gångfart som gäller när man kör på gårdarna, max 7 km/h, även på parkeringen.
Porttelefonen
Din porttelefon ska vara programmerad med det telefonnumret som fanns med i ditt överlåtelsekontrakt. Har du bytt nummer behöver du meddela förvaltaren det för att det ska fungera. De kan också lägga till flera telefonnummer till din porttelefon.
När någon ringer på porttelefonen öppnar du genom att svara och sedan trycka siffran 5. Om du inte vill öppna lägger du bara på. Om det inte fungerar att öppna, t.ex. från en fast eller trådlös telefon kan du antingen be din telefonoperatör att aktivera tonval, eller också byta till ett mobilnummer som förvaltaren programmerar in.
Under Regler, blanketter och instruktioner hittar du en instruktion för porttelefonen.
Tips: Ring upp dig själv från din egen porttelefon så ser du numret för porttelefonen och kan lägga in den som just ”Porttelefon”. Då ser du när dina besökare ringer till dig.
Tvättstugorna
Du kan boka den tvättstuga som ligger närmast dig, alltså antingen i port 94 samt 102-104 eller i port 116-118 samt 140. Det finns även grovtvättstugor i port 102-104, 116-118 och 140 avsedda för täcken, mattor osv.

Använd din inpasseringsbricka för att logga in och boka tvättid på bokningstavlan utanför tvättstugan. När du ska börja tvättstugan öppnar du via bokningstavlan med inpasseringsbrickan.
Du har 30 minuter på dig att starta tvättiden sen bokas den av. Om ingen annan hinner boka tiden kan du så klart boka den igen.
När du är klar ska du sopa golven och torka rent maskiner och bord från tvättmedel och smuts – även om den före dig har struntat i det. Respektera tvättiderna! Du ska vara klar när nästa person börjar sin tvättid. Om tvätten inte är torr kan torkrummen utanför användas. De behöver inte bokas.
Tänk på att ta väl hand om maskinerna så att de håller länge, och anmäl alltid fel som du inte själv kan lösa. Det kan bli väldigt dyrt (och jobbigt) om små fel får växa sig stora.
Läs mer om hur tvättstugan ska skötas och städas och hur du kan få tillgång till vår tvättbokningsapp under Regler, blanketter och instruktioner.
Trivselfrågor
Trivsel är något vi skapar tillsammans. Bra information och kännedom om vad som är på gång i föreningen påverkar trivseln positivt. Därför arbetar styrelsen aktivt med att ge löpande information, t.ex. sådant av allmänt intresse från styrelsemötena som vi har varje månad. Besök vår hemsida med jämna mellanrum, eller följ oss på Facebook så missar du inget viktigt.
Bidra till trivseln
Tänk på vad du själv gör som eventuellt kan upplevas som störande, både i lägenheten, balkongen och på gården, och hur ofta, länge och sent du gör det.
Man behöver t.ex. inte gå med skor på inomhus, eller slänga igen sin ytterdörr med en smäll efter sig. Har man småbarn så kan mjuka mattor och mjuka leksaker vara uppskattat av dem som bor i lägenheten under.
Våra gårdar är också en viktig trivselfaktor, och de används flitigt. Här kan du grilla, spela kubb osv.

Vid Ringvägen 118 finns en kryddträdgård där du som boende kan plocka örter till maten. Men plocka lagom, och tänk på att inte ta allt av en hel planta.
Tänk på att du inte får plantera, gräva, plocka blommor, klippa grenar eller gå in rabatter eller på annat sätt påverka växtligheten på gårdarna.
Varje vår och höst brukar har vi containerdagar, och då kan du passa på att kasta grovsopor. Vi planerar även att arrangera en grillfest i augusti 2023.
Visa hänsyn även utomhus
Utomhus förstärks alla ljud, och därför måste vi tänka extra mycket på hur vi beter oss på gårdarna. Uteplatserna är t.ex. inte avsedda som festplats, och ska inte användas som ett extra vardagsrum eller kök. På uteplatserna grillar man, fikar osv. i ca två-tre timmar, men om festen ska fortsätta får man flytta in den inomhus.
Givetvis håller man rent efter sig och tar in egna möbler och prylar efter dagens slut. Hundar får inte rastas på området. Undvik att köra bil inne på området, och stäng av motorn om du sitter och väntar på någon.
Läs mer om vad som faktiskt gäller i våra stadgar och ordningsregler under Regler, blanketter och instruktioner.
Är du intresserad att vara med i föreningens trivselgrupp? Hör av dig på e-post trivselgruppen@nullbrfringen.se.
Sopsortering
Enligt lag får vi inte kasta sopor som kan återvinnas i våra vanliga sophus. Förpackningar av papper, plast och metall eller glas ska sorteras och slängas vid någon av återvinningsstationerna som finns runt om på Ringvägen.
I dina hushållssopor kastar du andra saker som kan brännas, och som inte är direkt miljöfarliga. Det kan vara t.ex. tops, stearinljus, vissna växter, trasiga strumpor osv. I den bruna kompostpåsen kastas mat, hushållspapper, tepåsar, kaffefilter osv. Kasta brännbara sopor i våra sophus, och kompost i det speciella inkastet.
Föreningen tar hem containrar för grovsopor två gånger om året, där du kan passa på att slänga gamla möbler, barnens trasiga leksaker osv. Annars ska grovsopor, elavfall och miljöfarligt avfall lämnas på Jordbro Återvinningscentral på Rörvägen 23.
Har du inget passerkort? Gå till SRV:s hemsida och beställ ett kort.
Du kan läsa mer här:
Styrelsen och valberedningen
De medlemmar som sitter i föreningens styrelse är valda vid föreningens årsstämma att vara ytterst ansvariga för förvaltningen och skötseln av föreningen. Men det är förvaltaren som tar hand om allt löpande dagligt arbete med underhåll, ekonomi osv – på uppdrag av styrelsen. Styrelsens främsta uppgift är att styra och ge uppdrag till förvaltaren, fatta beslut och att utveckla föreningen.
Vid årsstämman 2022 valdes följande medlemmarna i föreningen att ingå i styrelsen:
Mikael Blomqvist, ordförande
Lisa Jansson, ledamot
Lars Norberg, ledamot
Yvonne Ruston, ledamot
Marin Tomic, ledamot
Omar M’rabet, suppleant
Curt Winberg, suppleant
Styrelsen kontaktar du främst i frågor som rör årsstämman eller om du har synpunkter på förvaltarens eller styrelsens arbete. Alla andra löpande frågor hanterar alltså förvaltaren, t.ex. felanmälan, nyckelfrågor, regler, ansökningar, betalning av hyra/månadsavgift osv.
Valberedningens viktiga arbete inför årsstämman
Det är personerna i föreningens valberedningsgrupp som tar fram förslag på medlemmar som kan ingå i styrelsen och väljas på stämman. Utan styrelse skulle inte föreningen kunna finnas kvar, och alla skulle vara tvungna att sälja sina lägenheter och flytta. Så viktig är styrelsen. Sedan stämman 2023 är det Ellen Simmerlein och Lylia Tseljadinova som ingår i valberedningen.
Är du själv intresserad av att sitta i styrelsen, eller känner du någon som skulle passa? Ta chansen, våga! Som ny får man gå korta kurser i olika styrelsefrågor, som gör arbetet både lättare och roligare.
Hör av dig via mail på valberedningen@nullbrfringen.se eller lämna ett brev märkt ”valberedningen” i brevlådan på förvaltningskontoret på Ringvägen 136.
Regler, blanketter och instruktioner
Brf Ringens stadgar
Brf Ringens ordningsregler
Andrahandsansökan
Fullmakt till årsstämman
Instruktion för porttelefon
Intresseanmälan tvättbokningssystem
Mall för motion till årsstämman
Renoveringsansökan
Trivselregler för tvättstugan
Störningsschema
Ventilationssystemet, manual lägenhet
Ventilationssystemet och spisfläkten
Våra lägenheter har ett ventilationssystem som både styr spisens fläkt, badrumsventilationen och ventilationen i hela lägenheten. I nära anslutning till din ytterdörr finns tre olika strömbrytare för att manövrera luftflödet, och i badrummet sitter en fuktsensor som känner av när badrumsfläkten behöver köra på högre effekt. Din köksfläkt styr du genom reglagen på själva spiskåpan, och kan sätta på extra effekt om du t.ex. steker mat.
Du får inte påverka någon del av ventilationssystemet utan styrelsens eller förvaltarens tillstånd. Fläkten (motorn) som sitter bakom spiskåpan får inte tas bort, och du får endast byta ut själva spiskåpan.
Du hittar en manual för systemet under Regler, blanketter och instruktioner.
Uppdaterad: 29 maj, 2023